Previous Next

Qazi Universiteti, ADPU və Azərbaycan Səfirliyinin birgə təşkilatçılığı ilə “Şuşa bizimdir! Qarabağ bizimdir! Qarabağ Azərbaycandır!” adlı mərasim keçirilib!

Qazi Universiteti Türk Dünyası Tətbiq və Araşdırma Mərkəzi (TÜRKDAM), Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universiteti (ADPU) və Azərbaycan Respublikasının Türkiyədəki Səfirliyinin birgə təşkilatçılığı ilə Qaradönribağının ikinci ziləbəfəsi! Karabağ bizimdir! Karabağ Azərbaycandır!” adlı təntənəli mərasim keçirilib.
Azərbaycan Respublikasının Ankaradakı səfiri Rəşad Məmmədov, Səfirliyin təhsil müşaviri prof. Nəcibə Nəsibova, Qazi Universitetinin rektoru prof. Musa Yıldız, , Ankara Universitetinin rektoru prof. Necdet Ünüvar, Qazi Universitetinin keçmiş rektoru prof. Ənvər Həsənoğlu, ADPU-rahibe rektoru prof. Cəfər Cəfərov və prorektor dos. Eldar Aslanov, Qazi Universitetinin prorektoru prof. Yücel Gelişli, Təhsil və Xarici Əlaqələr Qurumununun Koordinatoru prof. İhsan Kalenderoğlu, TÜRKDAM direktoru prof. Alev Çakmakoğlu Kuru, direktör müavini prof. Bülent Aksoy, Baş katib prof. Ragıp Akyürek, baş katibin müavini Mehmet Ali Özkan, həmçinin dekanlar, alimlər, tələbələr və mətbuat nümayəndələri iştirak ediblər.
Şəhidlərin xatirəsinin bir dəqiqəlik sükutla yad edilməsi və hər iki qardaş ölkənin dövlət himnlərinin oxunması ilə olası mərasim Qarabağ Zəfərinə həsr olunmuş qısametrajlı film.
Açılış sözü ilə çıxış edən Qazi Universitetinin rektoru prof. M.Yıldız dedi: “Bu gün, noyabrın 8-də biz Azərbaycanın uzun illərdir Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən işğal olunan torpaqlarını azad edərək böyük qələbə qazanmasını qeyd edirik. Türk birliyinin tüketen, türkün gücü, türk şəxsiyyətini bir güngöstədik. Türk milləti əsrlər boyu olduğu kimi, gələcəkdə də vətənini qorumaq üçün necə birləşəcəyini biləcək. Bu münasibətlə Karabağ müharibəsində və ondan əvvəlki soyqırımlarda şəhid olan bütün türk qardaş və bacılarımıza Allahdan rəhmət diləyir, ay-ulduzlu Azərbaycan haritamızın vətənimizdə əbədi dalğaməsini. Bu proqramın və ənda əməyi keçən hər ənəkəsə, başda Azərbaycanın Türkiyədəki Səfirliyi olmaqla ADPU-nun rektoru və nümayəndə heyətinə,
Zəfər Günündə Qazi Universitetində olmaqdan məmnunluğu ifadə edən Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universitetinin rektoru prof. C.Cəfərov, - “Türkiyə Cümhuriyyəti və türk xalqı hər zaman Azərbaycanın yanında olub. Bu bizim birlimizin, qardaşlığımızın gücüdür ki, hər zaman bir-birimizin yanındayıq. Biz Qazi Universiteti ilə gənclərər gələcəyə ən yaxşı şəkildə hazırlamaq üçün birlikdə hərəkət edəcəyik. Qazi Mustafa Kemal Atatürkün dediyi kimi, “Azərbaycanın sevinci sevincimiz, kədəri kədərimizdir”. Bu bayram həm bizim bayramımızdır, həm qardaş Türkiyənin bayramıdır.” - dedi.
Ankara Üniversitesinin rektoru prof. N.Ünüvar bu özəl və mənalı günlə Bağlı duygu və düşüncələrini dilə gətirərək, “Biz sınaqlı biryanın övladları kimi böyümüşük, böyüyürük. Bu uzun və məşəqqət sonunda elde edilir, şansılər olsun ki 44 gün müharibədən sonra Karabağ öz azadlığını əldə etdi. Şuşada asan qəəbə qazanlılmadı. Minlərlə şəhidimiz, kazimiz var. Bu gün bizlerqan tökərək qələbə qazandıqları torpaqlarda qürurla bayram qeyd edirik. İki hörmətli rektorumuzun çox gözəl ifadə etdiyi kimi, biz akademik olaraq əcdadlarımızın qan tökərək qurtardığı torpaqları ancaq karaağaç və texnika ilə tər tökərək gələcəyə daşıya bilərik." -
Azərbaycan Respublikasının Türkiyədəki səfiri Rəd Məmmədov deyib: “8 Noyabr - Zəfər Günü təkcə Azərbaycan xalqının bayramı deyil, bütün türk türk ortaq zəfəşaridir. Bu müharibə təkcə Azərbaycanın deyil, bütün dünyada türk olduğunu hiss edən hər kəsin savaşı idi."
Açılış nitqlərindən sonra Şuşanın işğal illərində ermənilər tərəfindən dağıdılmış tarixi-mədəni abidələrdən və Qarabağ zəfərinin nəticələrindən bəhs edən elmi konfrans keçirilib. Qazi Universiteti TÜRKDAM direktoru prof. A. Çakmakoğlu Kuru "Türky əmədəni işəyəyət paytax azad Şuşağal illərinin izPU'ləri", AD-nun prorektoru dos.
Müğənni Ahmet Şafak Qazi Universitetinin 28 il ərzində Karabağ və Xocalı üçün etdiyi bütün tədbirlərdə istifadə etdoyi "Qarabağ" bəstəsinin hekayəsini danışmaıb. Mərasimə onlayn katılan sənətçi "Qarabağ" mahnısını oxuyaraq dinləyicilərə duyulu veririb. ADPU-nun ıncəsənət və fiziki tərbiyə fakültəsinin profesör-müəllim heyəti ilə Qazi Universiteti Qazi Təhsil Fakültəsi Musiqi Tədrisi kafedrasının profösör-müəllim heyətinin birgə ifasında "Ortaq səsərdimiz: Çırpınıdəsəqiminin.
Sonra Qazi Universitetinin rektoru prof. M.Yıldız səfir R. Məmmədova, səfirliyin təhsil müşaviri prof. N.Nəsibovaya, ADPU-rahibe rektoru prof. C.Cəfərova, prorektor dos. E.Aslanova və Qazi Təhsil Fakültəsi İncəsənət təhsili şöbəsinin müəllimi prof. Türker Eroğluna plaketler təqdim etdi.
Mərasimin sonunda Qazi Universitetinin Rektorluq binası qarşısında təşkil olunmuş prof. Mahirə Hüseynovanın şeirlərindən və Karabağ zəfəri ilə Bağlı fotoşəkillərindən ibarət sərgi ziyarət olundu. “Karabağ Ağacı” kitabəsinin yerləşdirildiyi sərgi kollektiv xatirə fotoşəkilinin çəkilməsi ilə baş çatıb.

Ünvan məlumatları

Üzeyir Hacıbəyli, 68, Bakı, Səbail, AZ1000

Şəbəkəmiz

Kollec və filiallarımız ilə tanış olun